Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä partio on?

Muutamia partiotoiminnan perusperiaatteita

 • Partio on arvopohjainen ja kansainvälinen liike, joka kasvattaa lapsia ja nuoria. Tavoitteena on kasvattaa osaavia ja aktiivisia yhteiskunnan jäseniä.

 • Toimintamme perustuu tasa-arvoon, kestävään kehitykseen, moninaisuuteen ja globaaliin kasvatukseen.

 • Partiotoiminta on puoluepoliittisesti riippumatonta.

 • Kaikki toiminta on koulutettujen kasvattajien ja johtajien ohjaamaa ja valvomaa.

 • Alkoholi ja päihteet eivät kuulu toimintaan.

 • Tapahtumiin osallistuminen edellyttää jäsenmaksun maksamista, sillä se sisältää partiovakuutuksen.

 • Johtajat ja aikuiset tekevät vapaaehtoistyötä eivätkä saa rahallista korvausta työstään.

 • Perustoiminnasta vastaa lippukunta, joka on meidän tapauksessa Olarin Eräkotkat Wild Eagles ry. Toimintamuodot ovat viikottaiset kokoukset koloilla eli kokoontumispaikoilla. OEK-WE kokoontuu Olarissa Sammalkallion kerhotilassa sekä Opinmäessä Suurpellossa. Kokouksissa käydään läpi partio-ohjelmaa, leikitään ja pelataan. Lisäksi on retkiä, leirejä, tapahtumia ja partiotaitokilpailuja.

 • Lisää tietoa partiotoiminnasta on Suomen Partiolaisten nettisivuilta.

Minkä ikäisenä voin liittyä partioon?

Partion voi aloittaa jo alle kouluikäisenä, eli 4-6 vuotiaana perhepartiossa yhdessä vanhempien kanssa. Varsinainen itsenäinen viikkotoiminta alkaa 7-vuotiaana. Mukaan saa tulla myös vanhempana. Sudenpennut ovat 7-9 vuotta, seikkailijat 10-12 vuotta, tarpojat 13-15 vuotta, samoajat 15-17 vuotta ja vaeltajat 18-22 vuotta. Meillä on toimintaa myös yli 22-vuotiaille.

Paljonko partio maksaa?

Suomen Partiolaisten vuosittainen jäsenmaksu on noin 70 € vuodessa. Lue lisää jäseneduista Suomen Partiolaisten nettisivuilta. Olarin Eräkotkat – Wild Eagles ry:n jäsenmaksu on vuoden 2022 alusta 10 € per vuosi. Jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia maksujen kanssa, niin ole yhteydessä lippukunnanjohtaja Timo Muttoseen. Uudet jäsenet lunastavat aloituspaketin, joka sisältää huivin, huivimerkin, hihamerkin, ja T-paidan. Aloituspaketti maksaa 20 €.

Viikottaiset kokoukset eivät maksa mitään. Retket maksavat yleensä 5-35 €, jouluretki yleensä 25-40 € ja kesäleirin hinta on yleensä noin 90-200 €.

Lippukunta ilmoittaa uudet jäsenet Suomen Partiolaisille, joka lähettää jäsenmaksulaskun kotiin. Jos jäsenmaksulomake ei tule, ottakaa yhteys lippukunnanjohtajaan. Partiojäsenmaksuun sisältyy partiovakuutus. Se korvaa partiotoiminnasta tapahtuneen vahingon. Se on kuitenkin toissijainen vakuutus, eli jos esimerkiksi oma kotivakuutus korvaa vahingon, ei partiovakuutusta käytetä. Jäsenmaksun maksaminen on edellytys vakuutusturvan sekä tapahtumiin osallistumisen takia.

Partioretket, leirit ja muut tapahtumat?

Retket ovat viikonloppuisin, lähtö on perjantaina tai lauantaina ja paluu sunnuntaina. Ohjelma retkillä koostuu opittujen asioiden kertaamisesta ja uuden oppimisesta, leikkimisestä, laulelemisesta, suunnistamisesta sekä muusta hauskasta partiotoiminnasta. Ruokaa retkillä on normaalisti, eikä nälkää nähdä. Retkiä voi olla monenlaisia: päivä-, kämppä-, laavu- tai telttaretkiä.

Päiväretket suuntautuvat yleensä lähimaastoon ja niiden aikana kerrataan opittuja asioita

Kämppäretkillä yövytään lämmitetyissä sisätiloissa, jolloin ei siis tarvita huippuyöpymisvarusteita.

Laavuretkillä yövytään teltoissa tai laavuissa, jolloin tarvitaan pakkastakin kestävä makuupussi ja hyvä makuualusta.

Telttaretkillä yövytään kaminalämmitteisessä puolijoukkueteltassa tai vaellusteltoissa, jolloin suositellaan hyvää makuupussia.

Leirejä pidetään niin kesäisin kuin talvisinkin. Niitä järjestetään maailman-, valtakunnan-, piirin-, alueen-, ja lippukuntatasoilla. Kesäleiri on yleensä heinä-elokuun vaihteessa ja kestää 5-10 päivää. Partiolaisia leireillä voi olla sadoista partiolaisista useihin tuhansiin.

Tapahtumiin ilmoittaudutaan jäsenrekisterimme Kuksan ja Asiointipalvelun kautta. Ilmoittautuaksesi tarvitset partio-ID:n, jonka luomiseen saat apua jäsenrekisterinhoitajaltamme. Ilmoita aina itsesi omalla PartioID:lla ja lasta ilmoittaessasi ilmoita hänet järjestelmässä hänen omalla jäsennumerollaan.

Jokaiseen tapahtumaan ilmoitetaan erikseen Kuksa-linkki, jota käytetään ilmoittautumiseen. Laskutus tehdään Kuksan kautta. Huolehdi, että Kuksassa on voimassaoleva sähköpostiosoitteesi. Vanhemman tulee ilmoittaa alle 18-vuotiaat partiolaiset tapahtumiin vanhemman partio-ID:llä. Otathan rohkeasti yhteyttä, ilmenee ongelmia.

Mitä otan mukaan retkille?

Ennen retkeä koteihin lähetetään retkikirje, johon listataan retkellä tarvittavat varusteet. Normaalivarustus aina nimikoituna, kiitos.

  • Partiohuivi

  • Rinkka/reppu

  • Makuupussi ja makuualusta

  • Juomapullo

  • Ruokailuvälineet: kaksi lautasta, muki, lusikka ja haarukka pakattuna kangaspussiin

  • Muistiinpanovälineet

  • Kompassi, puukko, taskulamppu

  • Säähän soveltuvat vaatteet sekä hyvät kengät

  • Vaihtovaatteita

  • Henkilökohtaiset hygieniavälineet

  • Omat lääkkeet, jos on ja mikäli tarvitsee

  • Perus EA-tarvikkeita, kuten laastareita

Varusteet tulee mahtua rinkkaan/ reppuun. Jos ne eivät mahdu, on syytä vähentää. Tavarat olisi hyvä pakata muovipusseihin ennen rinkkaan/reppuun tunkemista, jotta sade tai muu kosteus ei haittaa. Lapsen on myös hyvä itse oppia pakkaamaan rinkka, jotta hän tietää onko kaikki tarpeellinen mukana. Lapsen tulisi itse jaksaa kantaa rinkkansa, joten sen painoon on syytä kiinnittää huomiota. Poikkeuksia ovat leirit, joissa tarvitaan enemmän tavaraa. Mikäli tarvitaan erityistarvikkeita, ilmoitetaan niistä tapahtuman retki-/leirikirjeessä.

Kuka on vastuussa toiminnasta?

Retkillä ja tapahtumissa on aina mukana johtajIa, jotka ovat suorittaneet asianomaisen koulutuksen. Lisäksi mukana on partiojohtajan peruskurssin suorittaneita täysi-ikäisiä partiolaisia. Lippukunnan toimintaa johtaa hallitus lippukunnan johtajan johdolla. Lippukunnan aikuisille ja kasvattajille koulutetaan turvallisuusohjeet peruskoulutuksessa.

Kuka tukee partiotoimintaa?

OEK-WE on itsenäinen rekisteröity yhdistys. Tukiyhteisönä on Olarin Eräkotkien Kilta ry ja taustayhteisöinä toimii Olarin seurakunta. Kilta tukee lippukunnan toimintaa taloudellisesti ja seurakunta antaa osan tiloistamme veloituksetta käyttöömme.

OEK-WE hankkii itse osan tuloistaan joulukalenterimyynnillä. Loput varat saadaan Espoon kaupungin nuorismäärärahoista ja muista avustuksista. OEK-WE:n periaate retki- ja leirimaksuissa on, että tapahtumat eivät tuota voittoa vaan kustantavat itse itsensä. OEK-WE pyrkii tukemaan jäsentensä osallistumista partiotoimintaan maksamalla ulkopuolisten järjestämien tapahtumien osallistumismaksut, osallistumisen partiokoulutuksiin sekä osan retki- ja leirikustannuksista. Taloudellisissa ongelmissa olevia pyrimme tukemaan apua tarvitsevia. Ole silloin yhteydessä lippukunnanjohtajaan.

Millainen on partiolupaus ja partiotunnus?

"Lupaan parhaani mukaan elää maani ja maailman parhaaksi, kasvaa katsomuksessani ja toteuttaa <ikäkauden> ihanteita joka päivä."

Lapset ja nuoret sitoutuvat partion arvoihin antamalla partiolupauksen. Lupaus annetaan joka ikäkaudessa ja sen sanamuoto on kaikille yhteinen. Partioihanteet, joihin lupauksessa sitoudutaan, ovat partioliikkeen arvojen perusta. Lupauksen antamista ja sen merkitystä käsitellään aina ennen lupauksenantotilaisuutta ikäkaudelle sopivalla tavalla esimerkiksi tarinoiden tai keskustelujen avulla. Partioihanteet ja niiden merkitykset vaihtelevat ikäkausittain. Lupauksenanto on tilaisuus, jossa partiolupaus annetaan lausumalla se ääneen. Lupauksen perinteisesti vastaanottaa oma partiojohtaja. Lupauksenanto on tilaisuus, jossa symbolisesti tullaan partiolaisiksi ja uudet partiolaiset huivitetaan. Lupauksen aikana usein tervehditään partiotervehdyksellä.

Partiolupaus ja peruskirja ovat juuri uudistuneet. Keskeisin uudistus on lupauksen teksti, jossa kaikille eri uskonnoille ja uskonnottomille annetaan mahdollisuus antaa sama lupaus.

Partion tunnus on: ”Ole valmis”

Mitä ovat partioihanteet?

Partiolaisen ihanteena on:

 • Kunnioittaa toista ihmistä

 • Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä

 • Olla luotettava

 • Rakentaa ystävyyttä yli rajojen

 • Tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen

 • Kehittää itseään ihmisenä

 • Etsiä elämän totuutta