Kysymyksiä ja vastauksia

MITÄ PARTIOSSA TEHDÄÄN?

Muutamia partiotoiminnan perusperiaatteita:

 • Partio on arvopohjainen ja kansainvälinen liike, joka kasvattaa lapsia ja nuoria

 • Tavoitteena on kasvattaa osaavia ja aktiivisia yhteiskunnan jäseniä

 • Toimintamme perustuu tasa-arvoon, kestävään kehitykseen, monikulttuurisuuteen ja ympäristönsuojeluun

 • Partiotoiminta on poliittisesti riippumatonta

 • Kaikki toiminta on koulutettujen johtajien ohjaamaa ja valvomaa

 • Alkoholi ei kuulu toimintaan

 • Tapahtumiin osallistuminen edellyttää jäsenmaksun maksamista, sillä se sisältää partiovakuutuksen

 • Johtajat ja aikuiset tekevät vapaaehtoistyötä eivätkä saa rahallista korvausta työstään

Perustoimintaa ovat viikottaiset kokoukset koloilla eli kokoontumispaikoilla. OEK-WE kokoontuu Olarissa Sammalkallion kerhotilassa sekä Opinmäsessä Suurpellossa. Kokouksissa käydään läpi partio-ohjelmaa, leikitään ja pelataan. Lisäksi on retkiä, leirejä, tapahtumia ja partiotaitokilpailuja.

Retket ovat viikonloppuisin, lähtö on perjantaina tai lauantaina ja paluu sunnuntaina. Ohjelma retkillä koostuu opittujen asioiden kertaamisesta ja uuden oppimisesta, leikkimisestä, laulelemisesta, suunnistamisesta sekä muusta hauskasta partiotoiminnasta. Ruokaa retkillä on normaalisti, eikä nälkää nähdä.

Retkiä voi olla monenlaisia: päivä-, kämppä-, laavu- tai telttaretkiä.

 • Päiväretket suuntautuvat yleensä lähimaastoon ja niiden aikana kerrataan opittuja asioita

 • Kämppäretkillä yövytään lämmitetyissä sisätiloissa, jolloin ei siis tarvita huippuyöpymisvarusteita.

 • Laavuretkillä yövytään teltoissa tai laavuissa, jolloin tarvitaan pakkastakin kestävä makuupussi ja hyvä makuualusta.

 • Telttaretkillä yövytään kaminalämmitteisessä puolijoukkueteltassa tai vaellusteltoissa, jolloin suositellaan hyvää makuupussia.

Partiotaitokilpailuissa mittaillaan erinäisiä taitoja vartioiden välillä. Partiotaitokilpaluun lähdetään yleensä lauantaina ja palataan sunnuntaina. OEK-WE osallistuu mm. perinteiseen Espoon omaan partiotaitokisaan Espoon Punaseen

Leirejä pidetään niin kesäisin kuin talvisinkin. Niitä järjestetään maailman-, valtakunnan-, piirin-, alueen-, ja lippukunnantasoilla. Kesäleiri on yleensä heinä-elokuun vaihteessa ja kestää 5-10 päivää. Partiolaisia leireillä voi olla sadoista partiolaisista useihin tuhansiin.

Lisää tietoa partiotoiminnasta on Suomen Partiolaisten nettisivuilta.

MINKÄ IKÄISENÄ VOIN LIITTYÄ PARTIOON?

Partion voi aloittaa jo kouluikäisenä, eli 7-8- vuotiaana. Pääkaupunkiseudulla useisiin lippukuntiin ei pääse suoraan ilmoittautumalla, vaan niihin voi olla jopa muutaman vuoden jono. Mukaan saa tulla myös vanhempana.

PALJONKO PARTIO MAKSAA?

Suomen Partiolaisten vuosittainen jäsenmaksu on noin 60 euroa vuodessa. Lue lisää jäseneduista Suomen Partiolaisten nettisivuilta. Olarin Eräkotkat – Wild Eagles ry:n jäsenmaksu on vuoden 2020 alusta 10 € per vuosi. Lippukuntaan liittyessä pitää ostaa sininen partiohuivi ja huivimerkin saa OEK:n johtajistolta kokouksessa. Jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia maksujen kanssa, niin ole yhteydessä lippukunnanjohtaja Timo Muttoseen.

Viikottaiset kokoukset eivät maksa mitään. Retket maksavat yleensä 5-35 euroa, jouluretki yleensä 25-40 euroa ja kesäleirin hinta on yleensä noin 90-200 euroa.

Lippukunta ilmoittaa uudet jäsenet Suomen Partiolaisille, joka lähettää jäsenmaksulaskun kotiin. Jos jäsenmaksulomake ei tule, ottakaa yhteys lippukunnanjohtajaan. Partiojäsenmaksuun sisältyy partiovakuutus. Se korvaa partiotoiminnassa tapahtuneen vahingon. Se on kuitenkin toissijainen vakuutus, eli jos esimerkiksi oma kotivakuutus korvaa vahingon, ei partiovakuutusta käytetä. Jäsenmaksun maksaminen on edellytys vakuutusturvan sekä tapahtumiin osallistumisen takia.

MITEN ILMOITTAUDUN TAPAHTUMAAN?

Tapahtumiin ilmoittaudutaan jäsenrekisterimme Kuksan kautta. Ilmoittautuaksesi tarvitset partio-ID:n, jonka luomiseen saat apua jäsenrekisterinhoitajaltamme Susanna Kaurinkoskelta. Ilmoita aina itsesi omalla PartioID:lla ja lasta ilmoittaessasi ilmoita hänet järjestelmässä hänen omalla jäsennumerollaan.

Jokaiseen tapahtumaan ilmoitetaan erikseen Kuksa-linkki, jota käytetään ilmoittatumiseen. Laskutus tehdään Kuksan kautta. Huolehdi, että Kuksassa on voimassaoleva sähköpostiosoitteesi. Vanhemman tulee ilmoittaa alle 18-vuotiaat partiolaiset tapahtumiin vanhemman partio-ID:llä. Otathan rohkeasti yhteyttä, ilmenee ongelmia.

MITÄ OTAN MUKAAN RETKILLE?

Ennen retkeä koteihin lähetetään retkikirje, johon listataan retkellä tarvittavat varusteet.

Normaalivarustus nimikoituna:

 • Partiohuivi

 • Rinkka/reppu

 • Makuupussi ja makuualusta

 • Juomapullo

 • Ruokailuvälineet: kaksi lautasta, muki, lusikka ja haarukka pakattuna kangaspussiin

 • Muistiinpanovälineet

 • Kompassi, puukko, taskulamppu

 • Säähän soveltuvat vaatteet sekä hyvät kengät

 • Vaihtovaatteita

 • Henkilökohtaiset hygieniavälineet

 • Omat lääkkeet, jos on ja mikäli tarvitsee

 • Perus EA-tarvikkeita, kuten laastareita

Varusteet tulee mahtua rinkkaan/ reppuun. Jos ne eivät mahdu, on syytä vähentää. Tavarat olisi hyvä pakata muovipusseihin ennen rinkkaan/reppuun tunkemista, jotta sade tai muu kosteus ei haittaa. Lapsen on myös hyvä itse oppia pakkaamaan rinkka, jotta hän tietää onko kaikki tarpeellinen mukana. Lapsen tulisi itse jaksaa kantaa rinkkansa, joten sen painoon on syytä kiinnittää huomiota. Poikkeuksia ovat leirit, joissa tarvitaan enemmän tavaraa. Mikäli tarvitaan erityistarvikkeita, ilmoitetaan niistä tapahtuman retki-/leirikirjeessä.

KUKA ON VASTUUSSA?

Retkillä ja tapahtumissa on aina mukana johtaja, jotka ovat suorittaneet asianomaisen koulutuksen. Lisäksi mukana on yleensä partiojohtajan peruskurssin suorittaneita täysi-ikäisiä partiolaisia.

KUKA TUKEE PARTIOTOIMINTAA?

Lippukunta on itsenäinen rekisteröity yhdistys. Taustayhteisöinä toimii Olarin seurakunta sekä Olarin Eräkotkien Kilta ry. Taustayhteisöt tukevat lippukunnan toimintaa taloudellisesti ja seurakunta antaa osan tiloistamme veloituksettä käyttöömme.

OEK-WE hankkii itse osan tuloistaan joulukalenterimyynnillä. Loput varat saadaan Espoon kaupungin nuorismäärärahoista ja muista avustuksista. OEK-WE:n periaate retki- ja leirimaksuissa on, että tapahtumat eivät tuota voittoa vaan kustantavat itsensä. OEK-WE pyrkii tukemaan jäsentensä osallistumista partiotoimintaan maksamalla ulkopuolisten järjestämien tapahtumien osallistumismaksut, osallistumisen partiokoulutuksiin sekä osan retki- ja leirikustannuksista. Taloudellisissa ongelmissa olevia pyrimme tukemaan. Ole silloin yhteydessä lippukunnanjohtajaan.

MILLAINEN ON PARTIOLUPAUS? ENTÄS TUNNUS?

Lupaan parhaani mukaan elää maani ja maailman parhaaksi, kasvaa katsomuksessani ja toteuttaa <ikäkauden> ihanteita joka päivä.

Lapset ja nuoret sitoutuvat partion arvoihin antamalla partiolupauksen. Lupaus annetaan joka ikäkaudessa ja sen sanamuoto on kaikille yhteinen. Partioihanteet, joihin lupauksessa sitoudutaan, ovat partioliikkeen arvojen perusta. Lupauksen antamista ja sen merkitystä käsitellään aina ennen lupauksenantotilaisuutta ikäkaudelle sopivalla tavalla esimerkiksi tarinoiden tai keskustelujen avulla. Partioihanteet ja niiden merkitykset vaihtelevat ikäkausittain. Aikuinen lupaa lupauksessaan toteuttaa partiolaisen ihanteita, jolloin aikuinen sitoutuu kaikkiin partion ihanteisiin. (Partio.fi)

Lupauksenanto on tilanne, jossa partiolupaus annetaan lausumalla se ääneen. Lupauksen perinteisesti vastaanottaa Partiojohtaja. Lupauksenanto on tilaisuuus, jossa symbolisesti tullaan partiolaisiksi ja uudet partiolaiset huivitetaan. Lupauksen aikana usein tervehditään partiotervehdyksellä.

Partiolupaus ja peruskirja ovat juuri uudistuneet. Keskeisin uudistus on lupauksen teksti, jossa kaikille eri uskonnoille ja uskonnottomille annetaan mahdollisuus antaa sama lupaus.

Partion tunnus on: ”Ole valmis”

MITÄ OVAT PARTIOIHANTEET?

Partiolaisen ihanteena on:

 • Kunnioittaa toista ihmistä

 • Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä

 • Olla luotettava

 • Rakentaa ystävyyttä yli rajojen

 • Tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen

 • Kehittää itseään ihmisenä

 • Etsiä elämän totuutta