Uutiskirje 3/2022


1.9.2022


Hei,


uusi partion toimintavuosi on alkamassa ja lippukunnan viikkotoiminta käynnistyy kokonaisuudessaan 5.9. Uudet kokousajat ja paikat on kerrottu erillisellä viestillä, mutta ne löytyvät myös webbi-sivultamme. Kesä meni vielä koronasta toipuessa ja toivomme hartaasti, että saisimme ehjän syksyn aikaan. Panostamme ensisijaisesti viikkokokouksiin, jotta saamme partiokasvatuksessa ja partio-ohjelmassa kiinni sen mitä koronan aikana jäi tekemättä. Kokoukset tulevat olemaan ikäluokittain samoina päivinä ja aloitusohjelma ja loppumenot ovat kaikilla yhteiset. Varsinainen kokousaika on kunkin ryhmän omaa aikaa.


Koronan variantit kiertävät varsin satunnaisesti ja voimme joutua tilanteeseen, jossa ryhmän partiokasvattajista joku on sairaana. Jotta kokoukset voidaan pitää, niin pyydämme tällöin teiltä apua pariksi tunniksi. Varsinainen ohjelma ja aktiviteetit on suunniteltu, mutta toistakymmentä lasta tarvitsee enemmän kuin yhden aikuisen vetäjäksi. Siksi koronatilanteen pahentuessa tulemme kääntymään teidän puoleenne ja pyytämään apua yhdeksi illaksi kokouksen vetämisessä.


Syyskauden ohjelmatapahtumat löytyvät kotisivuiltamme ja tapahtuman kohdalta löytyy aina ilmoittautumislinkki jäsenrekisteri Kuksaan. Toivomme ilmoittautumisten määräaikojen pitävän, jotta saamme resurssoitua tapahtumat ja retket oikein.


Jos lapsenne ystävä haluaa mukaan partioon, niin mahdollisuutta kannattaa tiedustella lähettämällä sähköposti office@erakotkat.fi. Syksyn lopulla on taas jäsenmaksun aika. Mikäli teillä on taloudellisia haasteita maksuun, niin jäsenrekisteri Kuksassa voi suoraan hakea maksunvapautusta. Tapahtuma- ja retkimaksuissa olkaa yhteydessä lippukunnanjohtajaan.


Sitten vielä muutama sana kevään retkien ja tapahtumien tiimoilta. Ensimmäiseksi tulee mieleen varusteet. Retkiohjeissa listataan mukaan pakattavat varusteet. Meidän huomiomme mukaan varsinkin sadevarusteissa on jatkuvia puutteita. Olemme itsekin olleet lapsia ja nuoria. Sadehousut tai -takki ei ole se coolein vaatetus ja kumisaappaat ovat tylsät. Retken yksi onnistumistekijä on se, että pysyy kuivana ja lämpimänä. Toivomme, että syksyn aikana pakatessanne lapsen kanssa tai valvoessanne pakkaamista, käytte listan mukaan pakatut varusteet läpi ja arvioitte, että varusteet ovat sateenpitäviä ja riittävän lämpimiä. Kalvovaatteet ja -kengät kannattaa testata ennen tapahtumaa, ettei kalvossa ole reikää tai halkeamaa.


Toinen nouseva ongelma on matkapuhelimet ja älykellot. Me ymmärrämme, että yhteydenpito on tärkeää. Kaikissa meidän tapahtumissamme on paikalla koulutettuja partiojohtajia ja koulutettuja aikuisia, jotka ovat tavoitettavissa tilanne niin vaatii.

Olen itsekin ollut koti-ikäväinen. Sen hoitamiseen meillä oli silloin keinot ja omat keinot on myös nykypäivänä. Kynnys soittamiseen on matala ja lapsen soittaessa tai lapselle soitettaessa peli on usein menetetty. Yksi kasvatustavoitteistamme on luoda turvallinen ympäristö, jossa lapsen itsenäisyys, rohkeus ja itsetunto kasvaa ja hänestä tulee vastuunottaja. Meidän toimintamme vaikeutuu todella paljon kasvatustilanteissa, joissa osa lapsista kommunikoi kotiin, kavereiden kanssa tai pelaa. Tämä häiritsee tapahtuman dynamiikka. Keskustelimme tästä aiheesta lippukunnan hallituksessa ja totesimme viikkotoiminnan olevan sen verran lyhytkestoista, että perheen lapselle luovuttamat puhelin- tai älykello ei sotke eikä häiritse kokouksen vetämistä. Ohjeistamme pitämään laitteet äänettömällä tai suljettuna kokouksen ajan. Johtajan saa tarvittaessa kiinni. Tiedämme koulujen toimivan samoin. Jos ohjelmaan kuuluu jokin harjoitus tai peli puhelimen kanssa, niin kerromme siitä etukäteen. Retkillä toivomme kaikki laitteet jätettävän kotiin. Tämä koskee puhelimia ja älykelloja. Ja taas sama asia, jos ohjelmassa tarvitaan älylaitteita, niin ne otetaan mukana, mutta pidetään muuna aikana sammutettuna johtajien hallussa. Puhelin ja älykello alkaa olla ihmisoikeus, mutta jos sen käyttö häiritsee kokonaisuutta, niin rajoituksia on pakko luoda. Toivon, että ymmärrätte kantamme ja kunnioitatte meidän tavoitteita pitää hauskoja kokouksia ja mieliinpainuvia retkiä.


Terveisin


-Mudi, lippukunnanjohtaja

“OEK-WE avoin ja kansainvälinen yhteisö, joka uudistuu rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.”