Etusivulle

Partiotoiminta

päivitetty

Tällä sivulla:

» Miten liittyä partioon?
» Minkä ikäisenä mukaan?
» Miten maksetaan jäsenmaksu?
» Mitä partioharrastus maksaa?
» Mistä toiminta koostuu?
» Miten tapahtumaan/retkelle/leirille ilmoittaudutaan?
» Mitä mukaan retkille?
» Vakuutusturva?
» Kuka on vastuussa?
» Partionrahoitus
» Partiolupaus
» Partioihanteet
» Mitä partio on? Lue lisää

Eräitä partiotoiminnan perusperiaatteita

 • Partiotoiminta on poliittisesti riippumatonta.
 • Alkoholi ei kuulu partiotoimintaan.
 • Tapahtumiin osallistuminen edellyttää jäsenmaksun maksamista, koska siihen sisältyy vakuutus.
 • Partiotoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Kukaan ei saa palkkaa työskennellessään lippukunnassa. Ainoastaan piiri- ja valtakunnantasolla on palkattuja työntekijöitä.
 • Toiminnan tavoitteena on kasvattaa mallikelpoisia, osaavia ja rehellisiä Suomen kansalaisia.

 

Miten liittyä partioon?
 
Oman alueesi partiolippukuntien yhteystietoja voi tiedustella alueesi partiopiiristä. Lisätietoa partiopiireistä saa Suomen Partiolaisten www-sivuilta osoitteessa www.partio.fi.
 
Lisätietoja Espoolaisesta partiotoiminnasta on saatavilla Espoon Partiotuki Ry:n www-sivuilla, sekä muiden Espoolaisten partiolippukuntien www-sivuita.

Ilmoittautuminen Olarin Eräkotkiin

Olarin Eräkotkissa ilmoittautumisia vastaanottaa lippukunnanjohtaja: Riku Virtanen, puh: 040-5830782, email: riku@erakotkat.fi.

Espoon Partiotuki ry.

Lainattu Espoon Partiotuen www-sivuilta:

Espoon Partiotuki ry on espoolaisten ja kauniaislaisten partiolaisten aluejärjestö. EPT:n tarkoituksena on Espoon ja Kauniaisten kaupunkien alueella toimivien partiolippukuntien toiminnan tukeminen. EPT:n toiminta-alueella on nelisenkymmentä lippukuntaa, joista viisi on ruotsinkielisiä, neljä meripartiolippukuntaa ja yksi opiskelijoiden muodostama partioklubi. Espoon Partiotuen jäseniä ovat lähes kaikki Espoon ja Kauniaisten alueella toimivat partiolippukunnat.

Espoon Partiotuella on toimisto Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tiloissa Helsingissä, jossa työskentelee palkattu työntekijä. Toimiston ja sihteerien tarkoituksena on auttaa niin lippukuntia kuin yksittäisiä partiolaisia.

Espoon Partiotuen toiminta on pitkälti erilaisten tapahtumien, kurssien, kilpailuiden ja leirien järjestämistä. Jokavuotisia tapahtumia ovat partiotaitokilpailu Espoon Punanen, sudenpentukilpaulu Espoon Pinkki sekä lentopallo-, minigolf-, tai sählyturnaus. Näiden lisäksi EPT järjestää erilaisia kursseja. Joka toinen vuosi järjestetään Vinkuli-talvileiri ja joka neljäs vuosi on Väiski-kesäleiri. EPT pyrkii takamaan, että jokaisella halukkaalla olisi mahdollisuus päästä mukaan partiotoimintaan.

Espoon Partiotuella on kaksi retkeily- ja leirikäyttöön soveltuvaa kämppää, joista toinen on Espoossa ja toinen Kirkkonummella.

Minkä ikäisenä mukaan?

Partion voi aloittaa jo 7-8 vuotiaana. Lapsi voi liittyä tyttö-, poika-, tai sekalippukuntaan. Lisäksi on meri- ja maalippukuntia. Merilippukunnat ovat enemmän veneilyhenkisiä, maalippukunnat keskittyvät metsissä liikkumiseen. Pääkaupunkiseudulla useisiin lippukuntiin ei pääse suoraan ilmoittautumalla, vaan niihin voi olla muutamankin vuodenkin jono.

Miten maksetaan jäsenmaksu?

Lippukunta ilmoittaa uudet jäsenet Suomen Partiolaisille, jotka lähettävät jäsenmaksulomakkeen kotiin. Jos jäsenmaksulomake ei tule, ottakaa yhteys lippukunnanjohtajaan. Suoraan SP:lle soittaminen ei auta yhtään, menettely on aina aloitettava lippukunnasta.
» Katso OEK:n yhteystiedot.

Mitä partioharrastus maksaa?

Suomen Partiolaisten vuosittainen jäsenmaksu on noin 60 euroa vuodessa. Lue lisää jäseneduista Suomen Partiolaisten www-sivuilta.

Olarin Eräkotkat ry. ei tällä hetkellä peri omaa jäsenmaksua. Pakollisia varusteita on vähän, OEK:ssa vain partiohuivi. Siihen saa liityttäessä OEK:n huivimerkin. Retkeilyvarusteita tarvitaan retkillä ja leireillä. Välttämättömimmät ovat; makuupussi, makuualusta, rinkka/reppu ja puukko. Niitä voi myös yrittää lainata muilta. Viikottaiset kokoukset eivät maksa mitään. Retket maksavat yleensa 5-15 euroa, jouluretki yleensä 25-40 euroa ja kesäleirin hinta on yleensä noin 90-200 euroa.

Mistä toiminta koostuu?

Perustoimintaa ovat viikottaiset kokoukset koloilla eli kokoontumispaikoilla. OEK kokoontuu Espoon Olarissa Sammalkallion kerhotilassa sekä Suurpellossa. Kokouksissa käydään läpi Suomen Partiolaisten ohjelmaa, leikitään ja pelataan. Lisäksi on retkiä sekä vartiolaisilla ja vaeltajilla partiotaitokilpailuja.

Retket ovat viikonloppusin, lähtö on perjantaina tai lauantaina ja paluu sunnuntaina. Voidaan sanoa, että retkiä on kolmenlaisia; kämppä-, laavu- tai puolijoukkueretkiä. Kämppäretkillä yövytään lämmitetyissä sisätiloissa, jolloin ei siis tarvita huippuyöpymisvarusteita.

Laavuretkillä yövytään teltoissa tai laavuissa, jolloin tarvitaan pakkastakin kestävä makuupussi. Puolijoukkueretkillä yövytään kaminalämmitteisessä puolijoukkueteltassa jolloin suositellaan hyvää makuupussia. Ohjelma koostuu partiotaitojen harjoittelusta, leikkimisestä, laulelemisesta, suunnistamisesta ym. Ruokaa retkillä on normaalisti, nälkää ei siis tarvitse nähdä.

Partiotaitokilpailuissa mittaillaan erinäisiä taitoja vartioiden välillä. Partiotaitokilpaluun lähdetään yleensä lauantaina ja palataan sunnuntaina. OEK:lla on oma lippukunnan sisäinen partiotaitokilpailu Zambo. Lisäksi osallistumme Espoon Punaseen.

Leirejä pidetään kesäisin ja talvisinkin. Niitä järjestetään valtakunnan-, piirin-, alueen-, ja lippukunnantasoilla. Espoon partiotuen talvileirin nimi on Vinkuli ja se järjestetään hiihtolomaviikkona Nuuksiossa. Kesäleiri on yleensä elokuun alussa ja kestää 5-10 päivää. Partiolaisia leireillä on sadoista useihin tuhansiin.

Muuta toimintaa löytyy vielä erilaisista tempauksista: varainkeruu, hyväntekeväisyys, teemapäivät jne.

Partio-ohjelma -sivullamme voit lukea lisää eri ikäkausien partio-ohjelmasta. Tarkat kuvaukset ja lisätiedot ikäkausien partio-ohjelmasta löydät helposti Suomen Partiolaisten www-sivuilta.

Miten tapahtumaan/retkelle/leirille ilmoittaudutaa?

Jotta retkien järjestelyt esim ruoka ja tarvikehankintojen kohdalta sujuisivat mutkattomammin, on OEKlla seuraavanlaisesti määritellyt ilmoittautumisohjeet:
- Ilmoitus vartion-/ laumanjohtajalle viikkoa ennen retkeä tai tapahtumaa.
- Osanottomaksu määräpäivään mennessä OEKn tilille Nordea 217320-42922. Tiedonantoihin nimi, lauma/vartio ja tapahtuman nimi. Viitenumeroa 1232 käytetään aina ellei muuta ole annettu!

Retkimaksu palautetaan sairauden tms. ollessa esteena lähdölle, on kuitenkin aina muistettava ilmoittaa mikäli ei pääsekään osallistumaan retkelle.

Mitä mukaan retkille?

Normaalivarustus: rinkka/reppu, makuupussi, makuualusta, lamppu, huivi, sadevarusteet (takki, housut, saappaat), ulkoiluvaatetus, varavaatekerta, hanskat, nenäliinat, henk.koht. hygieniavälineet, kompassi, muistiinpanovälineet. Myös perus EA-tarvikkeita olisi hyvä pitää aina rinkassa.

 Varusteet tulee mahtua kantovälineeseen. Jos ne eivät mahdu, on syytä vähentää. Tavarat olisi hyvä pakata muovipusseihin ennen rinkkaan/reppuun tunkemista, jotta sade tai muu kosteus ei haittaa. Lapsen on myös hyvä itse pakata rinkka, jotta hän tietää onko kaikki tarpeellinen mukana. Lapsen tulisi jaksaa kantaa rinkkaa, joten sen painoon on syytä kiinnittää huomiota. Poikkeuksia ovat leirit, joissa tarvitaan enemmän tavaraa. Mikäli tarvitaan erityistarvikkeita, ilmoitetaan niistä tapahtuman monisteessa/mainoksessa.

Vakuutusturva

Partiojäsenmaksuun sisältyy If:n partiovakuutus. Se korvaa partiotoiminnassa tapahtuneen vahingon. Se on kuitenkin toissijainen vakuutus , eli jos esim. oma kotivakuutus korvaa vahingon, ei partiovakuutusta käytetä. Jäsenmaksun maksaminen on edellytys partiotoimintaan osallistumiselle jo vakuutusturvankin takia.

Kuka on vastuussa?

Retkillä ja tapahtumissa on aina mukana laumanjohtaja tai vartionjohtaja, jotka ovat suorittaneet asianomaisen koulutuskurssin. Lisäksi mukana on yleensä partiojohtajan peruskurssinsuorittaneita täysi-ikäisiä vaeltajia.

Partion rahoitus

Lippukuntatasolla (=perustoimintataso) partio saa tavallisesti varansa kunnilta, seurakunnilta ja itse varansa hankkimalla. Jäsenmaksuista saadut rahat menevät piirin ja SP:n toimintaan, mm. partiolehdet tehdään näillä varoilla.

OEK hankkii itse noin kolmasosan tuloistaan joulupukkipalvelulla ja joulukalenterimyynnillä. Loput varat saadaan Espoon kaupungilta ja Olarin seurakunnalta. OEK:n periaate retki- ja leirimaksuissa on, että ainakin ruokakustannukset maksaa osallistuja. Toisaalta OEK pyrkii aina tukemaan jäsentensä osallistumista partiotoimintaan maksamalla ulkopuolisten järjestämien tapahtumien osallistumismaksut sekä osan retki- ja leirikustannuksista.

Partiolupaus

Tahdon rakastaa Jumalaani ja lähimmäistäni, isänmaatani ja ihmiskuntaa toteuttaen elämässäni partioihanteita.

Partioihanteet

 • kehittää itseään ihmisenä
 • kunnioittaa toista ihmistä
 • auttaa ja palvella
 • tuntea vastuunsa ja velvollisuutensa
 • rakastaa ja suojella luontoa
 • olla uskollinen ja luotettava
 • rakentaa ystävyyttä yli rajojen
 • etsiä elämän totuutta
Mitä partio on? Lue lisää:

» Mitä partio on? / Pääkaupunkiseudun Partiolaiset
» Mitä partio on? / Suomen Partiolaiset
Partiolippukunta Olarin Eräkotkat ry